Het kan dat jouw puistjes en acne klachten in de zomer minder aanwezig zijn. Het lijkt of het allemaal wat indroogt en rustiger is, maar waarom zie je dan na de zomer a.h.w. weer een uitbraak van je acne en ploppen de puistjes en onzuiverheden weer omhoog?

Onder invloed van de zon en dus UV straling, heeft de huid een soort natuurlijk beschermingsmechanisme en verdikt de huid zich met meer dode huidcellen en afhankelijk van jouw huidtype met een bruin kleurtje. Aangezien een dikkere buitenlaag van je huid, 1 van de boosdoeners is, in het ontstaan van onzuiverheden, puistjes en acne, kun je, nu je dit leest, je waarschijnlijk wel voorstellen, waarom je tegen het eind van de zomer de rekening gepresenteerd krijgt. Het talg kan niet meer normaal afvloeien door de porie, omdat deze geblokkeerd wordt door de dikkere laag met dode huidcellen. De acnebacterie groeit het beste als er geen zuurstof meer bij kan komen. Wat het geval is als die laag met dode huidcellen te dik is geworden. Tel daar nog eens wat hormonen, leefstijl, stress en voeding bij op, dan weet je nu, hoe dit kan.

 

Kun je hier wat aan doen?

Jazeker! Je hebt niet op alles invloed, zoals je hormonen. Je kunt trouwens wel bepaalde triggers die de hormonen extra activeren, proberen te verminderen. Deze moet je zoeken in leefstijl, stress en voeding, maar de eerste winst die je kunt pakken is door toch altijd een hoge beschermingsfactor tegen UV straling te gebruiken, die aan een olievrije dagcreme is toegevoegd. Deze gebruik je het hele jaar door en tijdens de dagen dat je meer buiten bent en er meer UV straling is, smeer je dan meerdere keren per dag bij. Hoe lekker het zonnetje ook is, zoek lekker (ingesmeerd) de schaduw op, dan krijg je evengoed nog een kleurtje (mocht je dat belangrijk vinden). Kom je toch in de zon? Bescherm je gezicht dan (naast je olievrije dagcreme met beschermfactor, minimaal SPF 30) met een strandhoed of pet. Blijf ook in de zomer je huidje goed verzorgen met een goede reiniging, scrub/verwijder je dode huidcellen 2 x per week en geef je dorstige huid een lekker hydraterend serum en ’s avonds een passende nachtcreme om je huid goed in balans te houden. Jouw huid zal je er in het najaar, dankbaar voor zijn.